Serveisturistics
Image default
Business / Marketing and Advertising

Het printen verandert

Rond het jaartal 1400 werd een print techniek in Europa geïntroduceerd. Oorspronkelijk werd dit ruim 600 jaar eerder in Azië uitgevonden. Het printen gebeurde via een ingekerfde houten blok dat ondergedompeld werd in inkt. Daar werd een afdruk achtergelaten. De technologie ging zich hierna ontwikkelen. Zo ook in Duitsland. In Duitsland werd de drukpers geboren. Als gevolg hiervan drukten Duitsers in deze periode het meest ter wereld.

 

Technologie

Aan het begin van de 16e eeuw maakte de printtechnologie een van de grootste ontwikkelingen door. Er werd een drukpers uitgevonden die vrij snel brochures kan drukken. Dit maakt de drukpers een populair middel om propaganda te drukken. De stoomprinter is uitgevonden rond 1800. Hierdoor kon je heel snel veel afdrukken. Eind van deze eeuw werd het ook mogelijk om in (beeld) kleuren te drukken. In onze tijd klinkt dit voor de hand liggend, maar het was destijds toch echt de eerste keer.

 

Ontwikkeling

De ontwikkeling van computers gaat gepaard met de ontwikkeling van printers. De eerste computerprinter was IBM in 1957. In de jaren 60 en 70 kwamen de eerste laserproductielijnen en matrixprinters op de markt. Deze printers waren te herkennen aan het kettingpapier. Doorlopende papieren tape met gaten aan beide zijden van de scheurbare papieren tape. Aanvankelijk waren deze printers, net als computers, uiterst betaalbare luxegoederen voor bedrijven. Later kregen steeds meer mensen ook printers in huis.

 

Het printen van nu

Tegenwoordig heeft bijna iedereen een printer, en als je er geen hebt, is dat meestal een bewuste keuze. Het is een keuze die een persoon zelf moet maken, je bent niks verplicht. Wat wel zo is, is dat de printer is geëvolueerd. Je kan nu bijvoorbeeld zelf foto’s afdrukken of zelfs eetbare inkt printen op eetbaar papier. Het printen gaat zelfs zo ver dat we in 3D en 4D kunnen printen. Tegenwoordig kunnen we zelfs printen op metaal en printen op plastic sheets.

http://economy.nl