Serveisturistics
Image default
Business / Marketing and Advertising

Wat is SIP Trunk?

Als u geïnteresseerd bent in VoIP, bent u waarschijnlijk al over de term SIP-trunk gestruikeld. Maar wat betekent de term en hoe werkt het? SIP Trunk is een type telefoonverbinding op basis van een datalijn. Het netwerkprotocol SIP (Session Initiation Protocol) voorziet in het opzetten en afbreken van communicatiesessies en verwijst naar het bundelen van gegevens op een apparaat of een punt.

SIP Trunk verbindt

SIP Trunk wordt gebruikt in VoIP-telefonie en dient om lokale telefoonsystemen en hun gebruikers te verbinden met het internet en, indien nodig, met moderne clouddiensten. Hiervoor moeten de telefoonsystemen echter wel de SIP-standaard ondersteunen of via het NGN (Next Generation Network) worden aangesloten.

Hoe werkt SIP Trunk

VoIP-providers zoals De Nederlandse Provider gebruiken SIP om een of meer spraakkanalen te koppelen aan de telefoonsystemen van hun klanten. Het mogelijke aantal spraakkanalen dat aan de lijn kan worden toegewezen is afhankelijk van de bandbreedte van de IP-verbinding. Met behulp van SIP Trunk kan één account worden gebruikt voor het direct kiezen naar meerdere eindapparaten, elk met een eigen extensie.

Hele nummerblokken kunnen worden toegewezen. Deze kunnen op hun beurt ook een willekeurig aantal toestelnummers bevatten. Dit is mogelijk omdat de SIP Trunk het volledige telefoonnummerblok van het telefoonsysteem registreert en niet alleen de individuele telefoonnummers op de server van de provider. Deze procedure biedt de mogelijkheid dat alle terminals via één account kunnen worden gebeld en dat er niet één account per terminal nodig is. De SIP Trunk zet het analoge signaal om in VoIP, eventueel via een mediagateway. Deze stap maakt een vlotte migratie naar een IP-gebaseerd telefoonsysteem mogelijk zonder de bestaande hardware op te geven en tegelijkertijd te profiteren van de lage verbindingskosten van internettelefonie.

Twee opties voor de klant

Hij kan zijn ISDN-verbinding met de bestaande telefoonnummers bij zijn huidige telefoonmaatschappij behouden en ook een extra account bij De Nederlandse Provider met een apart nummerbereik aanschaffen. De klant brengt zijn vroeger gebruikte telefoonnummers van de telefoonmaatschappij naar De Nederlandse Provider en gebruikt nu dezelfde nummers via SIP. Om gebruik te kunnen maken van deze nieuwe manier van telefoneren, heeft u een IP-telefoonsysteem nodig, een SIP Trunk en een internetverbinding met voldoende bandbreedte.

Voordelen

Flexibel aantal telefoonlijnen, kostenbesparingen, geen nieuwe telefoonnummers meer nodig bij het veranderen van bedrijfslocatie.